Το αλάτι, ένας ζωτικός παράγοντας στις πρώτες κοινωνίες των Κελτών


Αναπαράσταση εξόρυξης άλατος στο Hallstatt της Αυστρίας
της Ευλαμπίας Τσιρέλη

Φαίνεται ότι οι Κέλτες είχαν μια ιδιαίτερη σχέση με το αλάτι από την εποχή του Σιδήρου ακόμα όταν η πρώτη ομάδα που αυτοαποκαλούνταν Κέλτες, μια πολεμοχαρής φυλή κοντά στο Hallstatt της Αυστρίας και συγκεκριμένα στην περιοχή Salzkammergut, περίπου 50 χλμ. νοτιοανατολικά του σύγχρονου Saltsburgh στην Άνω Αυστρία άρχισε τις εξορύξεις.  Η αρχική μάλιστα υπεροχή τους έναντι των γειτόνων τους πιθανότατα οφείλεται στην εξόρυξη άλατος το οποίο μπορούσαν να εμπορεύονται ή να το χρησιμοποιούν σε κρέας ή ψάρι



Η δυνατότητα αυτή να διατηρούν τα τρόφιμά τους, τους επέτρεψε να κυνηγούν άφθονα ζώα την κατάλληλη εποχή τα οποία φυσικά μπορούσαν να διατηρήσουν στο αλάτι όλο το χειμώνα, αντί να ακολουθούν τις μετακινήσεις των κοπαδιών. Έτσι κατάφεραν αν δημιουργήσουν μόνιμους οικισμούς και να προστατεύουν τις αποθήκες αλατιού τους από την οικειοποίηση από τους ανταγωνιστές τους. Η εξημέρωση των ζώων επίσης, καθώς και η φύτευση καλλιεργειών, σημαντικά κομμάτια του πολιτισμού τους, ενθαρρύνθηκαν επίσης από την κατοχή αυτού του αγαθού. 

Ορυχεία άλατος στο Hallstatt



Ο πολιτισμός Hallstatt εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο και ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. ακόμη, είχε κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, βόρεια των Άλπεων. 



To σημερινό Hallstatt

Επιτρέπεται η ηλεκτρονική αναδημοσίευση μόνο εφόσον αναδημοσιευτεί το πλήρες κείμενο, με ξεκάθαρη απόδοση στη συγγραφέα Ευλαμπία Τσιρέλη,  μαζί με σύνδεσμο στην παρούσα σελίδα. Απαγορεύεται κάθε είδους έντυπη αναδημοσίευση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τσιγγάνοι, οι αιώνιοι ταξιδευτές.

Οδοιπορικό στην Άνω Σκοτίνα. Οι τοιχογραφίες της Κόλασης.

Τα Στοιχειά της Σαμοθράκης